logo

•• Čo nájdete na obale potravín ••


Obal nielen chránia potraviny pred znehodnotením, ale zároveň je zdrojom mnohých dôležitých informácií. Údaje na obaloch Vám môžu pomôcť vybrať v obchodoch kvalitné potraviny. Stačí vedieť sa v týchto údajoch orientovať.

Čo všetko sa z obalu potravín môžete dozvedieť?

Niektoré údaje na obaloch potravín sú povinné a stanovuje ich zákon, iné sú povinné len v niektorých prípadoch alebo úplne nepovinné. Čo sa na obaloch môžete napríklad dočítať:

  • názov potraviny,
  • kto potravinu vyrobil alebo doviezol,
  • z akej krajiny potravina pochádza,
  • množstvo výrobku - udáva sa objem alebo hmotnosť. Ak ide o pevnú potravinu v náleve, v oleji, vo vlastnej šťave alebo v pretlaku, musí byť okrem celkovej hmotnosti uvedená i hmotnosť pevnej potraviny (napr. u rybičiek v pretlaku), množstvo výrobku môže byť určené aj počtom kusov v balení,
  • dátum spotreby pri potravinách, ktoré sa rýchlo kazia,
  • dátum minimálnej trvanlivosti u väčšiny ostatných potravín,
  • údaj o spôsobe skladovania, ak by nesprávne skladovanie mohlo viesť k zhoršeniu kvality alebo k porušeniu zdravotnej nezávadnosti potraviny, a údaj o tom, ako skladovať potraviny, ktorých obal ste už otvorili, napríklad "Skladujte v suchu pri 2 až 8 °C." alebo: "Po otvorení spotrebujte do 24 hodín.",
  • údaj o spôsobe použitia, ak by nesprávne použitie mohlo viesť k zhoršeniu kvality alebo k poškodeniu zdravotnej nezávadnosti potraviny,
  • zloženie potraviny - jednotlivé zložky sú zoradené zostupne za sebou podľa obsahu v potravine od tej, ktorej je vo výrobku najviac po tú, ktorej je vo výrobku najmenej, vrátane prídavných látok, tzv. "éčok",
  • údaje o výživovej (nutričnej) hodnote,
  • čerpanie odporúčanej dennej dávky,
  • množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré boli zámerne pridané do potraviny,
  • obsah jedlej soli v % ak jej potravina obsahuje viac než 2,5 %,
  • údaj o určení potraviny na špeciálne výživové účely,
  • upozornenie na obsah alergénov - ak potravina obsahuje niektorú z týchto surovín: pšenicu, raž, jačmeň, ovos, kôrovce, vajcia, ryby, arašidy, sóju, mlieko, mandle, orechy, zeler, horčicu, sezamové semienka, vlčí bôb alebo oxid siričitý a siričitany, a jasne to nevyplýva z jej názvu (napríklad u "sójového mlieka" už z názvu vyplýva, že obsahuje sóju), musí mať na obale upozornenie pre osoby alergické na tieto zložky potravy, ktoré vyzerá napríklad takto: "Môže obsahovať stopy orechov.",
  • upozornenie pre osoby, ktoré trpia neznášanlivosťou potravín.

    Na obaloch potravín sa objavujú napríklad tieto upozornenia:
    "Nevhodné pre fenylketonurikov." - pre osoby, ktorým vadia určité bielkoviny,
    "Nevhodné pre chorých na celiakiu." - pre osoby, ktoré zle trávia lepok obsiahnutý v niektorých obilninách,
    "Nevhodné pre osoby s neznášanlivosťou laktózy." - pre osoby, ktoré zle trávia mliečny cukor,
    Nevhodné alebo nedoporučené pre niektoré skupiny obyvateľov - napríklad tehotné a dojčiace ženy, deti do 3 rokov.
  • obsah sušiny - sušina je to, čo zostane z potraviny po jej vysušení (napríklad 20 % sušiny v potravine znamená, že po odparení vody zostane 20 % pôvodného množstva), Sušina obsahuje všetky výživovo hodnotné látky - sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerálne látky, vlákninu i látky, ktoré dávajú potravinám vôňu a chuť.

    Najmä na syroch býva uvedený obsah tuku v sušine, niekedy sa uvádza pod skratkou t. v s. (napríklad takto môže vyzerať nápis na potravine s hmotnosťou 100 g: "obsahuje 20 % sušiny a 50 % t. v s.", ktorý znamená, že tuku je 50 % z 20 g, v 100 g výrobku je teda 10 g tuku).
  • údaj o ošetrení potraviny alebo suroviny ionizujúcim žiarením - potraviny takto ošetrené musia mať na obale uvedený jeden z nasledujúcich textov: "ionizovaný", "ošetrené ionizáciou" alebo "ošetrené ionizujúcim žiarením",
  • údaj o tom, že potravina obsahuje geneticky upravované časti, tzv. GMO - na obale musí byť označenie "geneticky modifikovaný" alebo "obsahuje geneticky modifikovaný organizmus" - u nás sa môžete s týmto označením stretnúť napríklad pri výrobkoch z kukurice alebo zo sóje,
  • značky - napr. „Značka kvality SK“ a „BIO“ ( Značka kvality SK signalizuje kvalitu a pôvod potraviny, BIO sa prideľuje potravinám, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva),
  • symboly - napr. symbol "light" nájdete na potravinách, ktoré majú znížené množstvo energie, cukru alebo tuku.


Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...